Over Robin en de diepere betekenis van winst en verlies

 10/02/2019

Blog over anders kijken naar winst en verlies

Over Robin en de betekenis van Winst en Verlies

Mijn voetbaldag begint op zaterdag 9 februari om 11:15 met een bakkie in de kantine van Boeimeer in de Haagse Beemden van Breda. De JO14-2 van mijn club VV Bavel spelen vandaag tegen Boeimeer JO14-1. In de kantine zit er een afgetrainde rustige jongeman met een petje op een barkruk. Er is wat consternatie rondom om deze persoon en ik denk: die lijkt op Robin van Persie. Kinderen willen met de man in trainingspak op de foto. Het is hem, Robin van Persie is er!

Een held voor vele kinderen en hun dag is goed als ze het fotomoment kunnen pakken. Maar hoe is het als je als vader van je kind naar NAC Feyenoord jeugd te gaan kijken maar ook Bekende Nederlander te zijn. Mensen om je heen veranderen in hun gedrag, en zie dan jezelf maar eens te blijven.

Hoe zal RVP worden herinnerd? Om de prijzen die hij heeft gepakt? Of …is het die ene wondergoal tegen Spanje. De 6-2 tegen Ajax. Ik wed dat velen die momenten op hun netvlies hebben staan en heel goed moeten nadenken over zijn gewonnen prijzen.

Een mooi bruggetje naar mijn verhaal van vandaag. Hoe ga je om met winst en verlies. Wat betekent winnen in jeugdvoetbal? Ik zeg zelf, ik win heel graag, en kan ook goed verliezen. Het gaat altijd om de context. Hoe hoog was de weerstand, en haalt het team eruit wat erin zit. Hebben de jongens plezier gehad en ruimte voor ontwikkeling? Als je alles met 10-0 wint of verliest, is het verschil te groot. Toch, je vindt dan op korte termijn de uitdaging in andere dingen. Geef andere opdrachten mee en/of  probeer het verlies te beperken en complimenteer daarop.

Vandaag verliezen de JO14-2 van Bavel met 1-5 van boeimeer. Los van de uitslag, had er meer ingezeten en was er de invloed van de wind en een slecht veld. Maar daar had de tegenstander ook last van. Ik besluit het wedstrijdverslag daar vandaag bij laten en te benadrukken dat los van verlies of winst van alle JO14-15 teams er een enorme winst is behaald op een ander vlak.

De saamhorigheid en het verenigingsgevoel. Het Voor Elkaar met Elkaar.

Op veld B bij Boeimeer deed Gino van de 15-1 mee met de JO17-3. Vanuit Boeimeer ben ik met 2 spelers van de 14-2 naar Dorst gereden om de 15-3 te helpen. Daar trof ik 3 spelers van de JO15-1 die de JO15-3 in de 1e helft uit de brand hielpen en na de rust met Erwin mee terugreden om zelf te spelen met de 15-1. De JO15-2 worden vandaag door 3 spelers van de JO14-1 ondersteund na de uitwedstrijd van de JO14-1 bij Nivo Sparta. En we fixen het vandaag met 3 beschikbare keepers voor 5 teams.

Dit alles door communicatie, intentie en te denken in mogelijkheden en waar nodig tijdstippen van wedstrijden te verzetten.

Dit bezorgt mij kippenvel en maakt me ongelofelijk trots.

Ik nodig iedereen uit om na te denken over de betekenis van winst en verlies. Wat als alleen winnen of winst als uitslag of (bedrijfs) resultaat telt. Wat is er dan nog over, als je verliest. Winst in een bredere, andere context te zien.

Tenslotte, ze zeggen wel eens de jeugd van tegenwoordig. Ik ervaar juist enorm veel dankbaarheid bij de jeugd.

Maar toch… de jeugd van tegenwoordig:

Ard en Job zitten bij mij in de auto.

Hoe was de wedstrijd jongens?

“1-5 verloren, maar ik sta mooi op de foto met Robin van Persie”

“Cruijff en Maradona ken ik alleen van FIFA”

“En die Cruijff rookte als een ketter heb ik gehoord, als die wat meer op zijn voeding had gelet, was hij veel beter geweest”

Joost van Beek

 

Gerelateerde berichten

Positief coachen opleiding: deelnemers UVV'40 ronden af en ontvangen certificaat

Lees dit bericht

Presentatie "Trainen met Plezier" in Ahoy

Lees dit bericht

Zullen we elkaar inspireren?

Neem contact met op voor een inspirerend gesprek of het boeken van een opleiding of inspiratieavond